Có lẵng nhớ nằm trên cửa sổ
Gió dịu dàng 'sao chửa đưa thơ'
3.12.06
Peach-blossom
Peach blossom je velmi hezká kytka, z broskvoně, asi broskvová kytka :0) . To je typická kytka na nový rok v Asii. V Evropě a jinde je typický stromeček z borovice, na tom jsou nádherné dekorace a pod tím jsou dárky. Minulý rok jsme měli jednu borovici, která po čase popadalo jehlici a padala hodně když jsem ho dotknula, a musela jsem ho uklidit často, takže docela mně leze na nervy o*o , ale jo, borovice je hezká a pořád zelená, to mám ráda. V Asii broskvoň mají květy ve vhodnou chvíli, to je v lednu, když máme nový rok, mají růžovou nebo červenou barvu, která symbolizuje blahobyt a bohatství života. Na stromě jsou často balóny, blahopřejné věty a compose parallel sentences (neumím přeložit, ale jsou věty, které komponuje podle určitého pravidlo) a různé hezké ručné vyrobené věci. Pod stromem je tác ovoce, hodně druhů, a rýžový dezert, který mi moc nechutná ( ale se mi stýská, když chybí ). V japonsku pod broskvoní jsou hodně milostné příběhy, a p-b přinaší něco blízkého a útulného. V číně se to objeví hodně v poezii a je obvyklá lidem, která jim nemůže chybět. A hezky voní. Prostě mám ráda broskové květy a mi chutná také :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
A jedna se o nejakou zvlastni kytku, nebo to je kvet broskvone (podle dalsiho textu teda hadam, ze ten kvet)?
Jinak tady to nemusi byt jen borovice, proste nejakej jehlicnan. A jo, jehlici je problem, spousta lidi si porizuje umely stromecky...
Jinak ten novy rok se v Asii slavi podle "normalniho" kalendare nebo podle lunarniho nebo jak?
Jinak to ovoce pod stromem je cerstve (neboli: dozrava tam tou dobou nejake ovoce?); a ten dezert, z ceho je (krome ryze)? Tady bejva touhle zimni dobou hodne exotickyho ovoce z tropu/jizni polokoule.
v novém roku - na novy rok
kterou upadala listy po času - ktere po case popadalo jehlici (jehlici jsou defacto taky listy, ale zni to divne, borovice s listim...)
ručné věci - rucne vyrobene?
:D :D jasně, borovice s listy :D : D
V Asii slaví podle lunárního kalendáře, a tam nový rok je tady v lednu,a proto lidé mají pár dní na Noel, a nový rok až za další měsíc. V zimě tam bývá také dost ovoce, i když méňě než v létě, ale to ujde, a samozřejmě jsou čerstvé, chutné taky, jím a jím a jím, takže po čase tam ubývá, mnam! Ten dezert máme jen na nový rok, to mi stačí, a je z specialní rýže, která voní, a z cibule plus maso, jsem náročná a chutnálo mi jen párkrát, když dělala moje teta(sestra mámy), jinak když si kupujeme v obchodě(kdekoli-i ve vietnamu, i tady), tak nejsem schopná jíst. :)
moct otrhavat ovoce ze stromu i v zime...to by bylo
aha! tak ten dezert je slanej! ja si to porad predstavoval jako nakej ryzovej nakyp; tak to jo :-)
Post a Comment